Ääniongelmat ja äänenhuolto

 

 

Oma keho on äänenkäyttäjälle, laulajalle ja soittajalle tärkeä työkalu, ja siksi erilaiset häiriötilat kehossa voivat vaikeuttaa ammatinharjoittamista. Kehon häiriötiloilla voi olla myös vaikutusta fyysiseen ja/tai psyykkiseen jaksamiseen. Kehon asentojen aiheuttamat staattiset jännitystilat lisäävät tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloja ja väsymystä. Oireiden määrä voi olla jopa viisinkertainen muihin ammatteihin verrattuna. Siinä missä urheilija hoitaa lihaksiaan, on myös äänenkäyttäjän, laulajan ja muusikon hyvä huoltaa kehoaan, jotta työssä keho jaksaisi paremmin ja välttyisi mahdollisilta ongelmilta.VoiceWell-hoito

- poistaa jännitystiloja kehosta ja lisää siten yleistä hyvinvointia
- vähentää purentalihasjännityksiä ja niistä aiheutuvia kiputiloja

- helpottaa äänentuottoa ja hengitystä
- on kehon huoltoa työkyvyn ylläpitämiseksi
- lisää tietoisuutta omasta kehosta ja äänentuottotavasta
- sisältää erilaisia manuaalisia hoitomenetelmiä, esim. perinteistä tai mobilisoivaa hierontaa, sidekudos-(faskia) ja nivelkäsittelyä

- voidaan kohdistaa pienelle alueelle esim. kurkunpään kudoksiin ja rakenteisiin tai isolle alueelle esim. asentomuutosten korjaamiseen.
Hoidettavia alueita ovat

- ääntä hoidettaessa ne lihakset ja rakenteet, joilla on välitön yhteys kurkunpään, kielen, purennan, leukojen toimintoihin.

- rintakehän alue ja niskahartiaseutu, johon voidaan liittää lantion, selän tai käsien hoitaminen.VoiceWell- hoitajat toimivat yhteistyössä sairaanhoitopiirien foniatrien, työterveyslääkäreiden, hammaslääkäreiden sekä erikoislääkäreiden että puheterapeuttien kanssa ja myös teatterien, musiikkioppilaitosten opettajien ja muiden alan asiantuntijoiden kanssa.VoiceWell- menetelmän ovat kehittäneet Kirsi Vaalio ja Kirsti Leppänen.

­